Arhitectura creeaza spatiul, iar lumina il defineste, de aceea ambele trebuie sa lucreze in deplina armonie pentru o amenajare deosebita in orice incapere.

Stiind modul in care iluminatul interactioneaza cu obiectele, culorile si dimensiunea camerei, ne ajuta la proiectarea unor medii in care eficienta, estetica si confortul merg mana in mana.

Iluminarea generala redusa reprezinta punctul de plecare pentru setarea accentelor sau crearea atmosferelor. Cheia este sa combinati diferite tipuri de iluminare in fiecare mediu, deoarece o singura lumina generala poate reprezenta spatiul ca fiind prea plat si fara nuante.

Dezvoltarea luminilor LED a adus mai multa bogatie proiectului de iluminat, datorita dimensiunilor mici care faciliteaza integrarea lor in suprafete, atingand obiectivul de a evidentia volumul si a delimita zonele fara a reincarca spatiul cu foarte multe obiecte de decor.

Iata cateva idei care te vor ajuta sa reinventezi locuinta ta cu ajutorul luminii:

Creeaza impresia de spatiu cu luminile de fundal

Foloseste lustre moderne inclinate catre perdele, tablouri sau alte obiecte decorative, astfel incat lumina reflectata sa revina in camera. In acest fel, vei obtine senzatia de spatiu marit. Lampile de podea, aplicele de perete sau lampadarele cu design inedit pot scoate mai usor in evidenta suprafata unei camere.

Evidentiaza o parte a camerei sau un obiect

Lumina de accent este utila pentru a evidentia un tablou, un perete, masa sau un colt al incaperii. Practic, in acest fel poti defini foarte usor punctul de atractie al camerei, conferind totodata atmosferei un aer usor dramatic.

Foloseste iluminatul functional in zonele de lucru

Trebuie sa stii ca lumina rece stimuleaza concentrarea si creeaza o atmosfera propice muncii. Prin urmare, opteaza pentru aplice de perete sau spoturi cu lumina rece in zona unde ai amplasat biroul si in bucatarie, sub dulapuri, deasupra mesei sau a locului in care gatesti.

In living, opteaza pentru lumina utilitara acolo unde servesti masa sau in partea destinata lecturii. Foloseste acest tip de iluminat si in baie, la oglinda, ori la masuta de machiaj din dormitor.

Amplaseaza lustrele la inaltimea potrivita

Ca sa te bucuri de un iluminat eficient in locuinta, tine cont de inaltimea tavanului atunci cand montezi lustrele sau candelabrele. Lumina nu trebuie sa fie nici prea sus si nici foarte jos, ca sa iti creeze disconfort. De regula, intre lustra si podea ar trebui sa existe o distanta de 1,8 – 2 metri.

Opteaza pentru lumina ambientala in orice incapere

Cele mai multe persoane sunt obisnuite sa monteze doar un corp de iluminat la mijlocul tavanului pentru a asigura necesarul de lumina intr-o camera. Ei bine, specialistii ne recomanda ca in fiecare incapere sa avem si surse cu ajutorul carora sa controlam intensitatea luminii atunci cand avem nevoie de mai multa relaxare.

De exemplu, in dormitor este necesar sa amplasezi veioze pe noptierele de langa pat si un candelabru mai mare pe centrul tavanului. In sufragerie ai nevoie de o sursa de mijloc, dar si de lumini separate pentru zona de lectura, locul de dining ori birou.

Adauga eleganta cu lampile de masa inalte

Astfel de corpuri de iluminat reprezinta o adevarata declaratie de stil intr-o casa. Acestea ofera eleganta si delicatete si le poti amplasa pe birou, in living, in apropierea unui fotoliu unde obisnuiesti sa citesti, sau pe noptierele din dormitor. In functie de designul ales, ai posibilitatea de a monta o astfel de piesa chiar si pe hol.

Acestea nu trebuie sa respecte foarte multe reguli de amenajare, insa tine cont ca becul lampii nu trebuie sa se vada din picioare ori dintr-o pozitie asezata. In caz contrar, inseamna ca obiectul este mult prea inalt pentru decorul ales.

Monteaza lumini pe scarile interioare

Un alt punct important este sa stiti daca va puteti deplasa cu usurinta pe scarile din interiorul locuintelor, mai ales daca intrerupatoarele sunt la indemana dvs. sau sunt prea ascunse. Daca trebuie sa traversati cativa metri in intuneric pentru a ajunge la cel mai apropiat intrerupator, va trebui sa reganditi amplasarea acestora sau incorporarea lor. Pentru o mai buna siguranta si un aspect deosebit, poti instala obiecte luminoase si pe balustrada, pe perete sau pe partea lor laterala.

Noteaza tot ceea ce consideri important, orice detaliu, astfel incat sa nu pierzi nimic si sa poti realiza iluminarea corecta a casei tale.

{{clean}}
{{clean2}}
{{clean3}}

4 thoughts on “Reinventeaza locuinta ta cu ajutorul luminii

  1. In concluzie, articolul m-a facut sa reflectez asupra importantei tehnologiei mobile in societatea moderna si cat de mult depindem de aceste device-uri pentru comunicare, munca sau distractie.

  2. Sunt curios sa vad care va fi urmatorul pas in evolutia telefoanelor mobile si ce tehnologii revolutionare vor fi implementate in viitor. Cu siguranta vom avea parte de multe surprize placute.

  3. Ma surprinde faptul ca exista atat de multe branduri de telefoane mobile pe piata si ca fiecare incearca sa aduca ceva nou si inovativ. Este bine pentru consumatori, dar poate fi dificil sa alegi intre atatea optiuni.

  4. Articolul este foarte interesant si mi-a deschis ochii asupra unor aspecte importante legate de tehnologia mobila. Este impresionant cum aceste device-uri au evoluat de-a lungul timpului si cum ne influenteaza viata de zi cu zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *