Dati binete refrigerarii ionocalorice. Este o noua modalitate de a scadea temperaturile, cu potentialul de a inlocui metodele existente de racire a lucrurilor cu un proces mai sigur si mai prietenos cu mediul inconjurator.

Sistemele tipice de refrigerare transporta caldura departe de un spatiu printr-un gaz care se raceste pe masura ce se extinde la o anumita distanta. Chiar daca acest proces este eficient, unele dintre gazele pe care le folosim sunt deosebit de daunatoare mediului inconjurator.

Exista, insa, mai mult de o modalitate prin care o substanta poate fi fortata sa absoarba si sa elibereze energie termica.

O metoda dezvoltata de cercetatorii de la Laboratorul National Lawrence Berkeley si Universitatea din California, Berkeley, din SUA, profita de modul in care energia este stocata sau eliberata atunci cand un material trece printr-o schimbare de faza, cum ar fi tranzitia dintre gheata solida si apa lichida, de exemplu.

Cand temperatura unui bloc de gheata este crescuta, acesta se va topi. Ceea ce poate nu vedem atat de usor este ca topirea absoarbe caldura din mediul sau inconjurator, racindu-l efectiv.

O modalitate de a forta gheata sa se topeasca fara a creste temperatura este sa adaugam cateva particule incarcate electric, sau ioni.

Un exemplu comun al acestei actiuni este adaugarea de sare pe drumuri pentru a preveni formarea ghetii. Ciclul ionocaloric utilizeaza, de asemenea, sare pentru a schimba faza unui fluid si a raci mediul inconjurator.

„Landscape-ul refrigerantilor este o problema nerezolvata”, a declarat inginerul mecanic Drew Lilley de la Laboratorul National Lawrence Berkeley din California intr-un comunicat din ianuarie 2023. „Nimeni nu a dezvoltat cu succes o solutie alternativa care sa raceasca obiectele, sa functioneze eficient, sa fie sigura si sa nu dauneze mediului inconjurator.”

„Credem ca ciclul ionocaloric are potentialul de a indeplini toate aceste obiective daca este realizat corespunzator.”

Cercetatorii au modelat teoria ciclului ionocaloric pentru a arata cum ar putea concura potential cu eficienta refrigerantilor utilizati in prezent sau chiar sa le depaseasca.

Prin aplicarea unei curent in sistem, ionii din interior se vor deplasa, schimband punctul de topire al materialului pentru a modifica temperatura.

Echipa a realizat, de asemenea, experimente folosind sare de iod si sodiu pentru a topi carbonatul de etilena. Acest solvent organic comun este, de asemenea, utilizat in bateriile cu litiu-ion si este produs folosind dioxid de carbon. Acest lucru ar putea face sistemul nu doar cu un potential zero de incalzire globala, ci negativ din acest punct de vedere.

In experiment, s-a masurat o schimbare de temperatura de 25 de grade Celsius (45 de grade Fahrenheit) prin aplicarea unei tensiuni mai mici de un volt, rezultat care depaseste ceea ce au reusit sa obtina pana acum alte tehnologii calorigene.

„Exista trei aspecte pe care incercam sa le echilibram: potentialul global de incalzire al refrigerantului, eficienta energetica si costul echipamentului in sine”, a spus inginerul mecanic Ravi Prasher de la Laboratorul National Lawrence Berkeley.

„Din prima incercare, datele noastre arata foarte promitator in privinta tuturor celor trei aspecte.”

Sistemele de compresie a vaporilor utilizate in prezent in procesele de refrigerare depind de gaze cu un potential ridicat de incalzire globala, cum ar fi diversele hidrofluorocarburi (HFC).

Tarile care au semnat Amendamentul Kigali s-au angajat sa reduca productia si consumul de HFC-uri cu cel putin 80% in urmatorii 25 de ani – iar refrigerarea ionocalorica ar putea juca un rol important in acest sens.

Acum, cercetatorii trebuie sa scoata tehnologia din laborator si sa o implementeze in sisteme practice, care pot fi utilizate comercial si care sa poata fi scalate fara probleme. In cele din urma, aceste sisteme ar putea fi folosite atat pentru incalzire, cat si pentru racire.

„Avem acest ciclu termodinamic complet nou si un cadru care aduce impreuna elemente din domenii diferite si am aratat ca poate functiona”, a spus Prasher.

„Acum, este timpul pentru experimente pentru a testa diferite combinatii de materiale si tehnici pentru a face fata provocarilor ingineriei.”

5 thoughts on “Cercetatorii au inventat un proces complet nou pentru refrigerarea lucrurilor

  1. Articolul este bine structurat si informativ. Imi place ca prezinta atat avantajele, cat si dezavantajele acestui telefon, astfel incat pot lua o decizie mai echilibrata.

  2. M-as bucura sa vad si o comparatie intre acest telefon si alte modele similare de pe piata, pentru a putea face o alegere mai informata.

  3. Am avut o experienta foarte buna cu produsele acestui brand si articolul mi-a confirmat ca fac o alegere buna daca imi cumpar acest telefon.

  4. Sunt impresionat de specificatiile acestui telefon prezentate in articol. Performantele sale par a fi de top si cred ca merita sa fie luat in considerare.

  5. Articolul este foarte interesant si util pentru cei care sunt in cautarea unui telefon nou. M-a ajutat sa ma decid asupra unui model potrivit pentru nevoile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *